Spring naar content

Waterfront

Harderwijk

Baljon | Projecten | Waterfront Harderwijk

Harderwijk is een opmerkelijke vissersplaats die eens was gelegen aan de weidse Zuiderzee, door hoge stadsmuren beschermd tegen het water en andere vijanden. In de loop van de 20ste eeuw werd deze historische stad van het water afgesneden door een themapark (Dolfinarium) en industriegebied. De bedrijvigheid en industrie zullen nu gaan plaatsmaken voor wonen, winkelen en recreëren – op en rond het water. Deze nieuwe wijk met 1.400 woningen zal Harderwijk zijn centrale gezicht op het water doen herwinnen, met behoud van de huidige identiteit.

De huidige ligging – tussen het Veluwemassief en het Wolderwijd – is niet minder uniek geworden sinds de Flevo-inpolderingen. Deze groen-blauwe positionering zal sterk doorschijnen in de nieuwe wijk, die doortrokken zal zijn van grachten, groenstructuren en ook het meer authentieke Zuiderzeegevoel. Erbij horen een nieuwe jachthaven, een gastvrije passantenhaven, een stadsrand, twee parkeergarages en vele winkel-, horeca- en vrijetijdsvoorzieningen op de vernieuwde boulevard.

De opvallende gekromde lijn in het plangebied vindt zijn oorsprong in de historische raaklijn tussen de binnenstad en het water (het Waterfront). Deze krijgt de vorm van een groene, met winterlindes beplante wandelkade die alle delen van het plan verbindt. De nieuw opgeworpen eilanden zijn vervormd tot zich uitstrekkende landengten, haaks op de boog. Zo wordt de kromming sterker in de ruimtelijke beleving. De kunst is om de spanning in deze boog te houden, door de kracht van de beweging te verrijken met afwisselingen in het promenade-profiel: hard waar nodig, zacht waar mogelijk. Zo loopt de gebogen promenade vanaf het strandeiland, via de boulevard ter hoogte van binnenstad en Dolfinarium, langs het centraal gelegen park, over de watersportboulevard en langs de bakens tot aan de jachthaven. Samen met enkele bijzondere gebouwen ontstaat er zo een sterke reeks die de promenade op een aangename wijze in herkenbare eenheden geleed.

08_baljon_harderwijk_waterfront
03_baljon_harderwijk_waterfront

De oevers voegen zich naar de sfeer en het gebruik, van hoge gemetselde kademuren en met basalt bekleed taluds tot zachte grasdijken. Langs de gehele lijn biedt een rij essen een fijn groen beeld en beschutting bij een wandeling onder het lover. Dikwijls is het water toegankelijk gemaakt met een steiger, geschikt om de boot aan te leggen en om dicht op het water te wandelen.

Door het maken van een integraal ontwerp, waar raakvlakken tussen uiteenlopende disciplines bijeenkomen, is een effectief goed uitvoerbaar plan ontstaan.

Gelderse Prijs RUIMTELIJKE KWALITEIT 2014 voor Strandeiland

In Waterfront Harderwijk wordt de unieke ligging tussen de Veluwe en het Wolderwijk gecombineerd met het authentieke Zuiderzeegevoel.

05_baljon_harderwijk_waterfront
01_baljon_harderwijk_waterfront

Locatie Google Maps
Opdrachtgever Synchroon, Boskalis
In samenwerking met Dok, Vera Yanovshtchinsky, Mulleners+Mulleners, Soeters van Eldonk
Selectievorm gewonnen Ontwikkelaarscompetitie gebiedsontwikkeling
Status uitgevoerd / in uitvoering

Scroll naar boven