Spring naar content

Tuin Cejkovice

Baljon | Projecten | Tuin Cejkovice

Het vertrekpunt voor het ontwerp van deze tuin in de heuvels rond Praag was een vervallen boerenhoeve-complex en de ruïne van een hotel. Deze terreinen, op een heuvelglooiing met uitzicht op de rotswanden die de buitenbocht van de rivier markeren, zijn samengevoegd en getransformeerd tot een hedendaagse buitenplaats. Hierin werden de relicten van de hoeve en het hotel ten delen in ere gehouden. Zo spaart het ontwerp de 17de-eeuwse kelder bij het hotel en ook enkele vrijstaande huisjes in het landschap. Deze huisjes worden regelmatig gebruikt door mensen met een verstandelijke beperking, zodat zij kunnen genieten van het buitenzijn en hier kunnen paardrijden.

Over het hele terrein werd de grote voorliefde en wens van de opdrachtgever ingewilligd door de aanplant van forse, stoere bomen die het liefst ook fruit of andere vruchten dragen. Het hof – een grote ruimte met voorzieningen zoals een moestuin, boomgaard, bloementuin en zwembad – werd op een passende manier voltooid door toevoeging van een modern huis. Daar omheen golven bloem- en grasrijke velden met boomgroepen die een beschutte sfeer oproepen. Samen met enkele specifiek getraceerde paden biedt dit serene buitengebied afwisselende wandelingen met bijzonder uitzicht op de omgeving.

Sinds de aanleg van de tuin is het aantal (bijzondere) vogels beduidend toegenomen, wat prachtige achtergrondgeluiden oplevert.

BALJON is tuin Cejkovice altijd blijven begeleiden.

10_baljon_cejkovice_tuin

Opdrachtgever Particulier
Architecten Studio 8
Status uitgevoerd

08_baljon_cejkovice_tuin
09_baljon_cejkovice_tuin
Scroll naar boven