Spring naar content

Stadstuin

Leidsche Rijn Centrum

Baljon | Projecten | Stadstuin Leidsche Rijn Centrum

De Stadstuin (Plantsoen van Boedapest) vormt samen met boerderij Terweijde  de tuin van Leidsche Rijn Centrum. Het is onderdeel van de Cultuur-as die begint bij de kunstwerkplaats van De Vrijstaat in de monumentale boerderij en via het in ontwikkeling zijnde Cultuurcluster over het Berlijnplein, met de multiplex cinema, loopt naar de boerderij Rood Noot aan de voet van de Gele brug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Daarom is het hart van het eerste deel van de Stadstuin (de tweede fase volgt over enkele jaren, via een brug over de fietsboulevard en met een fietsenstalling in een onderliggende ruimte) aangezet met een grote trappartij. Kenmerkend voor de Stadstuin is immers het hoogteverschil dat moet worden overbrugd tussen het historische maaiveld en het Berlijnplein op het dak van de A2-tunnel.

Het hoogteverschil is benut door een langgerekt gebouw te maken, dat als een soort werfkelders (als aan de gracht in de binnenstad van Utrecht) bemiddeld tussen de niveaus. Dit dubbele ruimtegebruik past bij het duurzame karakter van LRC en de intensieve stedelijke sfeer die heir wordt ontwikkeld. Ter overbrugging van het hoogteverschil vormt een monumentale trappartij tevens een plek die uitnodigt voor (in-)formele optredens. In het hart komen waterelementen, die een speels karakter aan de ruimte toevoegen.

De rand van het terras biedt een uitzicht op de trappen enerzijds, en op de omgeving van de boerderij anderzijds. Het is een aangename wandeling door een loofgang van geschoren lindes. Ze vormen een vloeiende curve die tot aan een van de hoofdwinkelstaten (Wenenpromenade) loopt. Door de verschillende gebruikers van de ruimten onder het terras (café/restaurant, ateliers) heeft men zicht op een gezellige levendigheid.

10_IMG_5010

Een feest van hoogteverschillen waar de omwonende worden uitgenodigd om buiten te komen recreëren.

Daarnaast is de intieme beleving van de rijkdom van de plantenwereld in de Stadstuin: een schakering van bomen, hagen en stroken vaste planten met uiteenlopende texturen en kleuren door de seizoenen heen. De bloemenweelde, zaden en vruchten trekken insecten en vogels aan. Daarvoor zijn in de bebouwing diverse nestgelegenheden opgenomen.

Gebouw en terras, trappen en park zijn, evenals de rest van de openbare ruimte van LRC, integraal ontworpen door Baljon landschapsarchitecten.

04_IMG_4959

Locatie Sittard Google Maps
Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Bouwteam Gemeente Utrecht, Van Wijk en Baljon
Beplantingsadvies Annemieke Langedoen
Stedenbouwer Jo Coenen architect & urbanist
Status uitgevoerd

Scroll naar boven