Spring naar content

Stadstuin Kempkensberg

Groningen

Baljon | Projecten | Stadstuin Kempkensberg Groningen

Stadstuin Kempkensberg, aan de voet van het Rijkskantorencomplex (voor DUO en de belastingdienst) in Groningen, is een bloemrijke tuin aangelegd op het dak van een parkeergarage. Hier worden twee werelden samengebracht: die van de bijzondere ecologie van het aanliggende historische Sterrebos en de menselijke wereld van werknemers en omwonenden. De stadstuin combineert zo de kalme, besloten en geborgen sfeer van een tuin met de vitale openbaarheid van het stedelijk leven.

In het tuindeel is men omringd door een rijkdom aan vegetatie in uitbundige kleuren en vormen, sterk veranderlijk gedurende de seizoenen. Om preciezer te zijn is de daktuin beplant met 55.000 vaste planten in 200 soorten, samen met 40.000 bloembollen. De rest van het terrein is begroeid met bloemenweide en bos(rand)vegetatie. De Stadstuin is zodoende een natuurrijke plek, geschikt naar lokale ecologische waarden. Door een subtiele zonering wordt dit gecombineerd met de nieuwe functies van het kantorencomplex, en biedt het ook de stadsbewoner een ontspannen en kleurrijke ontmoetingsruimte. Het paviljoen (café/restaurant) maakt de tuin nog levendiger.

De Stadstuin is een veelkleurige, natuurrijke ontmoetingsruimte.

Stadstuin Kempkensberg Groningen
04_baljon_groningen_stadstuin

De Stadstuin is een veelkleurige, natuurrijke ontmoetingsruimte

De locatie van de tuin, aan de voet van een 90 meter hoog gebouw, vroeg om een ontwerp dat beschutting biedt tegen (val)wind. Om een goed windklimaat te scheppen werd daarom gekozen voor een radiaal ontwerppatroon met speciaal ontworpen schermen van 3 meter hoog – licht gebogen en met klimop begroeid. Samen met meerstammige bomen, gekozen vanwege hun windbestendigheid in daktuinsituaties, houden ze de wind van de grond om zo bij te dragen aan een aangename, windluwe omgeving. Bovendien blijft de structuur op deze manier open genoeg om lange vista’s te creëren.

Vanwege de ligging aan de voet van een hoog gebouw is het ontwerp van de Stadstuin gebaseerd op een radialenpatroon van hoge schermen om een comfortabel windklimaat te scheppen.

08_baljon_groningen_stadstuin

Om een goede waterhuishouding bovenop de ondergrondse parkeergarage te bereiken, wordt het regenwater vastgehouden en hergebruikt via een substraatdrainagesysteem. Langs de hoofdroute wordt in een langgerekte vorm een reeks vijvers aangelegd, voor waterbuffering en -zuivering. Het geluid van stromend water is aangenaam en de granieten randen nodigen de bezoeker uit om hier eens even te verpozen.

Het verloop van de paden is vloeiend; lijnen vinden hun voortzetting in de architectuur van de gebouwen. De kruising tussen de hoofdpaden wordt gemarkeerd door een lichtobject dat is geïnspireerd op de paringsdans van twee vogels, en symboliseert daarmee de symbiose van stadsleven en natuur; kantoorpersoneel en het grote publiek.

German Design Award 2019
City_Brand & Tourism Landscape Award 2018, categorie ‘City Landscape’
NEDERLANDSE BOUWPRIJS 2009
categorie ‘Integraal Ontwerp’
Be Inspired Award 2011

10_baljon_groningen_stadstuin
09_baljon_groningen_stadstuin

Locatie Google Maps
Opdrachtgever Consortium DUO²
Architect UNStudio
Selectievorm gewonnen PPS tender (DBFMO)
Status uitgevoerd

Scroll naar boven