Spring naar content

Schoolplein/Hof van Monaco

Leidsche Rijn Centrum

Baljon | Projecten | Schoolplein/Hof van Monaco Leidsche Rijn Centrum

Het Hof van Monaco vormt samen met het Plantsoen van Boedapest de tuin van het Leidsche Rijn Centrum, ook wel de Stadstuin. Aan het hof zijn een school met gymzaal en een kinderdagverblijf gelegen. Middenin het hof staat de boerderij Hofstede ter Weide, welke samen met het erf een monumentale status heeft. Hofstede ter Weide en boerderij Roodnoot - in het oostelijk deel van Leidsche Rijn Centrum - zijn behouden boerderijen in het stedenbouwkundig plan. Qua hoogteligging hebben ze een bijzondere positie in het centrum dat van west naar oost eerst ca 7m oploopt in hoogte naar het Berlijnplein bovenop de A2-tunnel en dan weer naar beneden richting Amsterdam-Rijnkanaal. De aanliggende straten hellen om de boerderijen heen die op het oorspronkelijke maaiveld liggen, dit hoogteverschil tussen nieuw en oud zijn uitgewerkt tot uitnodigende routes die aanzetten tot recreatie en flaneren en dragen bij aan de gezonde stad. De bestaande beplanting op de erven zijn ecologisch waardevol, o.a. getuige de huismus die daar nestelt.

Het schoolplein in het Hof van Monaco is een belangrijke schakel in het toegankelijk overbruggen van de niveauverschillen naar de boerderij, dit heeft er toe geleidt dat de school en de gemeente samen het mogelijk gemaakt hebben dat het schoolplein buiten de schooltijden een openbaar plein is voor de buurt.

Een aaneenschakeling van openbare ruimtes met het erf op het laagste niveau lopen als een tribune op via de verschillende niveaus van het schoolplein naar de aanliggende straten. Trappen, zitranden en hellingen geven aanleiding tot spel. Tussen erf en schoolplein biedt een plateau met zitrand rondom een bestaande groep bomen een geborgen ruimte, op natuurlijke wijze afgeschermd door het hoogteverschil. Hier kunnen kleine evenementen plaatsvinden van bijvoorbeeld de Vrijstaat - een kunstwerkplaats die gevestigd is in de boerderij – en de school gebruikt het als uitloopgebied van het plein voor de oudere kinderen.

Het schoolplein loopt als een tribune op om hoogteverschillen te overbruggen en met de aanliggende straten te verbinden.

Locatie Google Maps
Opdrachtgever  Gemeente Utrecht
Architecten Cita architecten, Archivolt Architecten
Status uitgevoerd

Scroll naar boven