Spring naar content

Het Groene Lab, die vernieuwde binnentuin van het Rijksmuseum Twenthe

Enschede

Baljon | Projecten | Rijksmuseum Twenthe Enschede

Het groene lab

Rijksmuseum Twenthe wil niet alleen kunst, maar ook de gebruikte materialen en het maakproces tonen. De bestaande tuin van BALJON werd getransformeerd tot het Groene Lab; een tuin en atelier voor kunstenaars die de natuur gebruiken in hun werk.

De vergroende tuin biedt ruimte voor biodiversiteit in de stad, ruimte voor bloemen en planten, voor kunstenaar en voor bezoekers om kennis te nemen van het maakproces. Beplanting is als een nieuwe laag aan de tuin is toegevoegd. De hellende vlakken die in de tuin schijnbaar achteloos het hoogteverschil overbruggen en de stalen muurtjes daartussen, bleven behouden. Delen van de tuin werden opengehaald om plaats te maken voor plantvakken. De bestaande lange lijnen waren hierin leidend, en zodoende werden de organisch gevormde plantvakken daar als het ware omheen gevouwen.

Tuin RMT_Fotografie Lotte Stekelenburg_2
LS_200713_Tuin en Workshop_DSC6372

Contemplatieve tuin

De architect van het Museum, Karel Muller, refereerde met het gebouw en de omsloten tuin en aangrenzende gangen aan een klooster. Door het toevoegen van de langgerekte plantvakken met vaak hoge kruiden en vaste planten en één trapje is een dwaalroute door de tuin ontstaan. Zonder een traditionele kloostertuin te zijn biedt de tuin ruimte aan contemplatie.

Hergebruik hemelwater - waterkunstwerk

De oeverranden van de vijver waren verhout. In de vijver is de beplanting volgens het oorspronkelijke beplantingsplan opnieuw aangebracht met onder andere Zwanenbloem. Hemelwater van het dak wordt opgevangen in grote eikenhouten regentonnen en gebruikt voor bewatering van de tuin. Op één plek voedt het hemelwater de vijver. Hier voert het water via glazen schalen – een werk van Glaskunstenaar Bernard Heesen dat voor deze plek gemaakt is – naar de vijver. Dit proces van het vallende water wordt op deze manier beleefbaar voor de bezoeker en zorgt tevens voor extra zuurstof in het water.

Maatschappelijke betrokkenheid

De tuin wordt onderhouden door een toegewijd en kundig tuinteam van vrijwilligers.

Zon, schaduw en een divers palet aan beplantingen

Het kappen van enkele minder vitale bomen zorgde voor een ander spel van zon en schaduw. Dit gaf aanleiding voor diversiteit in het beplantingsplan van de nieuwe plantvakken. De meest zonnige vakken in het midden van de tuin zijn vrij te beplanten door de kunstenaar. Claudy Jongstra is met haar tentoonstelling Inner Vitality de eerste kunstenaar in het Groene Lab en heeft met tuinontwerper Stefan Jaspers verfplanten, eetbare planten en planten met een hoge ecologische waarde aangeplant. In Het Groene Lab worden sindsdien workshops georganiseerd voor het publiek.

Minimale ingreep, minimaal afval

De herinrichting van de tuin is gedaan met minimale ingrepen, om de hoeveelheid afval te minimaliseren en de aandacht op maximale vergroening te vestigen.

LS_200713_Tuin en Workshop_DSC6331

Locatie Sittard Google Maps
Opdrachtgever Rijksmuseum Twenthe
Status Uitgevoerd
© Foto's Lotte Stekelenburg

Scroll naar boven