Spring naar content

Politie Brandweer

Apeldoorn

Baljon | Projecten | Politie Brandweer Apeldoorn

Karakteristiek voor het terrein langs de Europaweg zijn de monumentale bomen: rijen eiken en groepen beuken. De architectuur van het regiokantoorgebouw van politie en brandweer plooit zijn positie en oriëntatie naar deze bomen. Ook in de landschapsinrichting worden deze bestaande boomrijen en -groepen geadopteerd als uitgangspunt voor het ontwerp.

De architectuur en landschapsinrichting hebben niet alleen de bomen gespaard, maar zorgen tevens voor een spannende en toch evenwichtige wisselwerking in de ruimte. Het verbindende deel tussen de twee bouwcomponenten is laag en transparant, zodat het zicht op de bomen niet wordt belemmerd. In een lichte en rustige vloer van split openbaart zich een lijnenspel van ruisende bamboe- hagen, spiegelende natuursteenbanen en stroken siergrassen.

Een royaal grastalud onttrekt een deel van de bebouwing aan het zicht, vergroot de optische afstand en presenteert een aangenaam groen beeld aan de voorbijganger. Daarachter ligt de tuin in de beschutting. De beek (Eendrachtspreng) aan de achterkant wordt doorkruist door een calamiteitenuitgang met faunapassage. Hemelwater wordt vanaf de ontwerplocatie afgevoerd naar deze beek.

Locatie Google Maps
Opdrachtgever Regiopolitie Noord en Oost Gelderland
Architect Bonnema
Status uitgevoerd

01_baljon_apeldoorn_politie
09_baljon_apeldoorn_politie
10_baljon_apeldoorn_politie
Scroll naar boven