Spring naar content

Park Sarhan

Jordanië

Baljon | Projecten | Park Sarhan Jordanië

Het Local Government Resilience Programme, oftewel LOGOReP, zet zich in voor de weerbaarheid van Libanese en Jordaanse gemeenschappen waarvan het voorzieningenniveau hevig onder druk wordt gezet door de toestroom van Syrische vluchtelingen. Binnen dit programma werkt BALJON landschapsarchitecten in de Noord-Jordaanse grensgemeente Sarhan aan betere openbare ruimten. In samenspraak met bestuurders, raadsleden en beleidsambtenaren van deze gemeente is een handzaam parkontwerp gemaakt met uitgebreide sport- en spelvoorzieningen bij een moskee en kinderbibliotheek.

Op het terrein wordt regenwater opgevangen door de aanleg van stenen contouren en terrassering van het terrein, waardoor er bomen en struiken kunnen groeien op de helling. Hiervoor zijn uiteraard inheemse droogtebestendige soorten uitgekozen, zoals de pinus halepensis. De vegetatie biedt zo verkoelende schaduw voor de mensen, maar voorkomt ook verdamping en levert voedingstoffen aan de bodem, waardoor het bodemleven zich kan herstellen.

Gedurende het gehele ontwerp worden er zo veel mogelijk lokale materialen en methoden gebruikt, waardoor het met weinig middelen, efficiënt en op een vertrouwde manier kan worden aangelegd. Bovendien werd er gekozen voor een zo arbeidsintensief mogelijke aanpak. Het park wordt namelijk aangelegd via het werkverschaffinsprogramma ‘Cash-For-Work’ van GIZ. Zij zorgen dat een lokale aannemer het park zal aanleggen met een team van 15 Jordaniërs en 15 Syrische vluchtelingen. Deze mensen krijgen zo de mogelijkheid om werkervaring op te doen, wat te verdienen en aan hun netwerk te bouwen.

03_baljon_jordan_sarhan

De landschappelijke ingrepen zorgen ervoor dat hier bomen en struiken kunnen groeien die mensen verkoeling bieden.

12_IMG_3179
13_IMG_3179
05_baljon_jordan_sarhan

Locatie Jordanië
Opdrachtgever VNG International & Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit
Status Uitgevoerd

Scroll naar boven