Spring naar content

Mijnsteenberg Mottbruch

Gladbeck

Baljon | Projecten | Mijnsteenberg Mottbruch Gladbeck

Voor het mijnsteendepot Mottbruch Gladbeck is een nieuwe vorm ontwikkeld die recht doet aan de mijnbouwproductiewijze en het natuurlijke groeiproces van planten.

Het project werd geconstrueerd van de mijnstenen die lokaal uit het binnenste van de aarde werden gewonnen. Een heldere, op geometrie gebaseerde hoofdvorm geeft een nieuwe oplossing voor het storten, afwerken en beplanten van dit materiaal. De combinatie van de strakke vormen en de meer flexibele ruimten voor spontane ontwikkeling van vegetatie speelt met condities en pioniersvermogens van de natuur. Het levert een boeiend tafereel van ruim 100 meter hoog.
Bovenaan de berg ligt een krater ter grootte van 5 hectaren. De krater ligt diep genoeg om de omringende koeltorens, flatgebouwen en hoogspanningsmasten uit het zicht te bannen en om over de rand zo nog slechts de lucht te zien. Als beloning voor de klim krijgt men hier een bijzondere wereld te zien – van geometrische, sculpturale vormen die onder invloed van erosie langzaam en grillig vervormen, tegen een achtergrond van enkel lucht.

Het project is in het kader van IBA Emscherpark opgezet als een kunstwerk, en kan met de 30 miljoen ton aan mijnstenen waar het uit bestaat geschaard worden onder de grootste kunstwerken van Europa.

01_baljon_gladbeck

Een heldere, op geometrie gebaseerde hoofdvorm geeft een nieuwe oplossing voor het storten, afwerken en beplanten van lokale kolenmijnstenen.

02_baljon_gladbeck_cropped
02_baljon_gladbeck_cropped
04_baljon_gladbeck_cropped
08_baljon_gladbeck

Locatie Google Maps
Opdrachtgever Ruhrkohle AG
In samenwerking met Thomas Schmitz, Jozef Hermanns
Selectievorm Meervoudige opdracht
Status uitgevoerd

Scroll naar boven