Spring naar content

Boulevard van Schagen

Domburg

Baljon | Projecten | Boulevard van Schagen Domburg

Het Zeeuwse stadje Domburg ligt dicht aan zee. De duinstrook tussen stad en strand is smal en druk bezocht. Door het duin waggelt schijnbaar achteloos een pad; De Boulevard van Schagen. De inrichting was sleets en had onvoldoende capaciteit voor de vele wandelaars en strandgasten. Het herontwerp van de Boulevard is een samenspel van een smal ogend duinpad met afwisselend zicht op zee, stad, duin, villa’s en watertoren en stoere opgangen in de looplijnen van Domburg.

Aan de route liggen royale Zeebalkons die de bezoekers een rust- en uitkijkpunt bieden. Elk zeebalkon heeft een andere relatie met het duin: van duintop tot verzonken plek in het duin. Het herontwerp is een subtiele inpassing van de functionele eisen in het natuurlijke duinlandschap die recht doet aan het karakter van Domburg als stijlvolle, kleinschalige badplaats. Het past bij het DNA van Domburg waar gastvrijheid, natuur en cultuurhistorie hand in hand gaan.

25_baljon_domburg_boulevard-schagen
31_baljon_domburg_boulevard-schagen

Klankbordgroep

Het ontwerp is in nauw overleg met gemeente en klankbordgroep tot stand gekomen. In het gebied spelen veel uiteenlopende belangen. In de klankbordgroep waren natuurorganisaties, stadsraad (vertegenwoordiging van bewoners) en ondernemers (hotel en strandtenthouders) vertegenwoordigd. Door goed te luisteren, een precies ontwerponderzoek waarin de verschillende belangen steeds werden meegenomen en een open dialoog met de klankbordgroep zijn we tot een ontwerp gekomen dat door alle leden van de groep gedragen wordt.

De natuur gespaard

De Boulevard heeft nu voldoende capaciteit om de gasten van Domburg goed te ontvangen. Ook zijn pad en balkons duidelijk maar niet opzichtig ingekaderd en afgebakend met paal en draad in de duinbeplanting of met een reling in de kleur van duindoorn. Zo wordt voorkomen dat voetgangers en mountainbikers de smalle duinstrook vertrappen of kapot rijden. En omdat men de Boulevard niet als te druk ervaart verlaagt dit de recreatieve druk op Manteling wat de flora en fauna in dit gebied ten goede komt.

28_baljon_domburg_boulevard-schagen
23_baljon_domburg_boulevard-schagen
Boulevard Schagen Domburg

Nominatie voor de Award Beste Openbare Ruimte 2018

Het gebied tussen Hoge Hill en Nehalenniagebied is in 2017/18 gerealiseerd.
In de winter van 2020/21 is het meest oostelijke balkon gerealiseerd.
Voor het Nehalenniagebied, het meest centrale deel van de Boulevard is het SO gereed.

Locatie Google Maps
Opdrachtgever Gemeente Veere
Status Uitgevoerd

Scroll naar boven