Spring naar content

Beukenhorst

Zuid Hoofddorp

Baljon | Projecten | Beukenhorst Zuid Hoofddorp

Structuur

Drager van Beukenhorst (Zuid Hoofddorp) is de Taurus Avenue: een functionele as met een centrale positie in de ontsluiting van het gebied, die tevens de ruimtelijke kwaliteiten biedt als lengte en een brede middenberm voorzien van een dubbele rij essen. Langs de Avenue loopt een brede vaart, ook een sterk element van de polder. Deze lange, landschappelijke polderlijnen liggen ten grondslag aan het ontwerp.
De bijzondere uitwerking van de kadewand benadrukt dat deze polder een stedelijke transformatie heeft ondergaan. De damwand is voorzien van een afwisseling tussen roestbruine kadeversteviging en begroeiing in stroken. De groene uitwerking sluit aan bij het duurzaamheidstreven dat dit bedrijvengebied kenmerkt.

De karakteristieke bruggen over de vaart sluiten in materialisering aan op de stoere kade. In detail zijn ze meer elegant en sturen ze een soepele beweging tussen de Avenue en de kantoren.

Beukenhorst Zuid Hoofddorp
01_baljon_hoofddorp_beukenhorst

De Golvende Brug

De Golvende Brug vormt de directe verbinding tussen het Station Hoofddorp en het duurzame kantorenpark Beukenhorst Zuid. Vanaf het station waaiert de brug uit in twee gebogen richtingen. Het afbuigen voor de fietsers gaat samen met een lichte bolling in het pad, terwijl een lichte daling de voetgangers juist dichter bij het water brengt.

De vloeiende, sierlijke vorm van de Golvende Brug is erg kenmerkend. De reling van de brug volgt deze vorm en geeft een bijzondere uitdrukking aan de plek. In de balustradewanden van roestvast staal wordt een patroon van boomtakken zichtbaar door perforaties; een poëtische verwijzing naar het karakteristieke beeld van de bomen langs de Geniedijk (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) die zich aftekenen tegen de polderlucht. Overdag is het patroon afleesbaar doordat de zwarte gaatjes contrasteren met het zilvergrijze staal, terwijl 's avonds de LED-verlichting van binnenuit een inversie van dit beeld geeft met een feeërieke aanblik ten gevolge.

De balustrade bestaat uit een dubbele wand, waarvan de buitenste plaat geperforeerd is en de binnenste een regelmatig raster heeft. Het kunstlicht is geïntegreerd is de reling.

Het geperforeerde patroon van boomtakken verwijst naar de bomen langs de Geniedijk en zorgt ‘s nachts voor een feeërieke aanblik.

Op deze manier straalt het licht van binnen indirect naar buiten, waardoor takkenpatroon altijd en vanuit elke hoek zichtbaar is en het brugoppervlak veilig verlicht is voor doorgang zonder dat er verdere lichtarmaturen op masten nodig zijn.

De constructie is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar de omvang van het perforatiepatroon in het roestvrije staal, verschillende maten van de punch gaten, het type verlichting en de kleur en intensiteit van het licht.
Het kantorenpark Beukenhorst Zuid wordt volgens de hoogste normen van duurzaamheid ontwikkeld en wordt op basis van de Cradle to Cradle principes gebouwd.

Beukenhorst Zuid Hoofddorp

Locatie Google Maps
Opdrachtgever Gemeente Haarlemmermeer
Stedebouwkundige Rijnboutt
Status Uitgevoerd

Scroll naar boven