Spring naar content

Biopartner 5

Leiden

Baljon | Leiden Biopartner

Biopartner 5 is een circulaire pionier. Het is het eerste Paris Proof gebouw van Nederland. Maar het blijft niet bij circulariteit. Binnen en buiten is deze werkplek biodivers, klimaatadaptief en gezond. Gebouw en landschap zijn innig verstrengeld.

Dit gebouw op het Leiden Bioscience Park is een laboratorium voor startende en groeiende ondernemers die onderzoek doen voor de ontwikkeling van medicijnen en vaccins.

Het vijfde gebouw van incubator Biopartner is ontwikkeld als kwartiermaker in een nog kaal, nieuw deel van het Leiden Bio Science Park. Het heeft de ambitie een ontmoetingsplek voor de campus te zijn en is daarom ontworpen als een kleine stad met een variatie aan pleinen, tuinen, paviljoen, ontmoetings- en werkruimtes. Als een drempelloos campusgebouw waarin de schijnbare tegenstelling van een publiek programma met hightech onderzoek elkaar versterken.

Biopartner is een gelaagd gebouw waarin high- en low-tech samen komen. In de schanskorfgevels gevuld met baksteenpuin uit het naburig gesloopte laboratoriumgebouw zijn zaadbommetjes geplaatst die speciaal voor dit project ontwikkeld zijn: juten kussentjes gevuld met grond en zaden van inheemse kruiden.  De kussentjes begroeien en de kruiden verspreiden zich rap. Ze vestigen zich op allerlei plekken tussen de gaten en spleten in de gevel. Dit experiment wordt de komende jaren gemonitord. Zo verwerven we meer inzicht in welke soorten hier goed gedijen en hoe deze gevelvegetatie zich in de tijd ontwikkeld. Na 1 jaar was het al verbluffend groen! De rijk bloeiende klaver zat vol bijen en hommels. De enige techniek die hierbij komt kijken is een eenvoudige irrigatieleiding die de kussentjes van gebufferd regenwater voorziet.

De ontwikkeling van de kussentjes was een samenwerking van Baljon, PTSA, Heem en de Ginkelgroep.

16_baljon_leiden_biopartner

Biopartner 5 is het eerste Paris Proof gebouw van Nederland

Gebouw en landschap zijn sterk verweven
Gebouw en landschap zijn sterk verweven
15_baljon_leiden_biopartner

 

Een rijk pallet aan materialen gewonnen uit een gesloopt naburig laboratorium (staalconstructie, betonplanten, baksteenpuin) geven het gebouw  instant patina. Gebouw en landschap zijn sterk verweven. Een voorplein, kas en binnentuin zorgen voor verblijfskwaliteit op deze campus in wording. Deze ruimtes zijn verbonden door begroeide schanskorfgevels.

Kabbelend koel hemelwater

Het hemelwater stroomt vanaf het dak in de waterschalen in de binnentuin en wordt vervolgens gebufferd in een reservoir onder de kas. Het geluid van het water is rustgevend. Op warme dagen wordt de schuifdeur van de kas opengezet en zorgt de watergekoelde luchtstroom vanuit de tuin voor natuurlijke koeling van de kas. Het gebufferde hemelwater wordt ingezet voor bewatering in droge tijden

08_baljon_leiden_biopartner

Wintertuin in de niet geklimatiseerde kas

De kas is de ontvangstruimte en schakel tussen voorplein en binnentuin. In deze niet geklimatiseerde kas staan vaste planten en een forse boom in de volle grond. In deze wintertuin kun je bij minder goed weer toch ‘buiten’ zitten tussen het groen.

 

Biodiverse binnentuin

De waterschalen in de binnentuin liggen in een tapijt van bollen en vaste planten. Van het vroege voorjaar tot het late najaar is er bloei en daarmee een lang nectarseizoen. Bijen en vlinders vinden er voedsel en beschutting. Vogels badderen in de waterschalen.

 

 

Prijzen:

  • Natuurproproject 2021*
  • Publieksprijs Rijnlandse architectuurprijs 2021

*Natuurpro is een kennisnetwerk van natuurprofessionals, zoals hoveniers, ecologen, leveranciers, landschapsarchitecten en natuuraannemers.  Het project werd verkozen vanwege de inspanning die er geleverd is om alle kansen in op en aan dit gebouw te benutten voor het versterken van biodiversiteit.

13_baljon_leiden_biopartner

Locatie Biopartner Google Maps
Opdrachtgever Biopartner Center Leiden
Architecten Popma ter Steege Architecten (PTSA)
Hovenier Koninklijk Ginkelgroep i.s.m. Heem - Natuurlijke vegetaties
Begeleiding uitvoering buitenruimte Arjen van Reden
Status uitgevoerd
© Afbeeldingen René de Wit

Scroll naar boven