27 NOVEMBER 2017

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld wint Betonprijs 2017

In de categorie Natte Waterbouw heeft de Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld de Betonprijs 2017 gewonnen.

Normal_2017-11-30-betonprijs-vw

Combinatie IJsselweide, waar LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten deel van uitmaakt en tevens supervisor van is, heeft o.a. samen met architect ZUS gewerkt aan het enorme inlaatwerk, waarachter de Hoogwatergeul ligt. Tussen twee 8 km lange dijken stroomt hier, bij extreem hoogwater (eens in een mensen leven) het water van de IJssel. Zolang de inlaat gesloten blijft, is de ruimte voor de landbouw.

Uit het Juryrapport: ‘Dit project brengt ons weer volledig in de traditie waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn. Het beheersen van ons waterland. Hier wordt ruimte aan het water geboden, terwijl de natuurlijke en agrarische functies behouden blijven. Zoals vaak in het verleden is gebleken, leidt dit soort ingenieuze constructies tot prachtige landschappelijke ingrepen. Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerken ineens zijn po√ętische betekenis.’ ‘Dit soort ingenieuze constructies leidt tot prachtige landschappelijke ingrepen. Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn po√ętische betekenis.’

Twitter