25 MAART 2014

Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2014 voor Strandeiland Harderwijk

Eens in de twee jaar reikt de provincie de prijs uit aan een aansprekend project, dat op inspirerende manier vorm geeft aan Gelderland.

Normal_2014-03-gelderse_prijs3

Decennialang heeft Harderwijk zich van het water afgekeerd. Het Dolfinarium groeide uit tot een grote attractie, inclusief een enorm parkeerterrein voor de stadspoorten. Met het grote project Waterfront, waarvan het Strandeiland de voorhoede is, wordt de relatie met het water hersteld. Het Strandeiland voegt een nieuw stedebouwkundig element toe aan de rand van het historische stadshart: stadsgezicht, boulevard, weidsheid en informele sfeer komen samen.
Het juryrapport spreekt over het ‘in bestaand stedelijk gebied, met durf en elan, lucht en ruimte voor beleving creëren’. Het Strandeiland is ‘een eigentijdse en tegelijk tijdloze oplossing om de relatie tussen stad en water te herstellen, …. een mooie en bruikbare plek’.

LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten werkt sinds de Europese aanbesteding in 2005 voor het consortium van Synchroon, TBI en Boskalis aan het Waterfront. We maken het plan voor de openbare ruimte van het Strandeiland, het Dolfinariumeiland, de Boulevard en de kop van de Stadswerven.

Twitter