16 SEPTEMBER 2013

Winnend ontwerp voor de brug Vechterweerd te Dalfsen

Normal_2013-06-18_dalfsen

LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten heeft in samenwerking met ELJA Beton- en Waterbouw het winnende ontwerp gemaakt voor het Ruimte voor de Rivierproject Vechterweerd. Ter verbetering van de doorstroming bij hoogwater wordt de dam, waarop de weg door de uiterwaard loopt, vervangen door een brug. De brug slaat de verbinding tussen de dijk en het sluiseiland op rustige en luchtige wijze: een strakke lijn die het landschap nauwelijks beroerd. Samen met constructeur en uitvoerder is gezocht naar een optimum tussen de rankheid van het kunstwerk in relatie met de openheid van het landschap. De combinatie van staal en beton, elk materiaal geselecteerd vanwege de benodigde eigenschappen, geeft een eigentijdse uitstraling. Door de flanken van het dek uit roosters te maken, valt meer licht en water onder de brug. Het gras loopt daardoor verder door: uitnodigend voor flora en fauna, maar ook esthetisch aangenaam.

De komende maanden wordt het ontwerp uitgewerkt, zodat de brug voor het volgende hoogwaterseizoen gereed is.

Twitter